Some like it hot!
Wie nog steeds denkt dat men zich in Amerika enkel met
hamburgers kan volvreten, moet echt eens dringend naar Louisiana op ontdekkingsreis.
“Cajun food” eten, is er echt een belevenis. Vooral als je graag pikant eet,
is de Cajun keuken er voor jou! De Cajuns experimenteren namelijk heel graag
met kruiden en sausjes. Tabasco (www.TABASCO.com)
is slechts 1 van de vele pikante sausjes uit Louisiana.
Maar
voor de gevoelige tongetjes, keeltjes en maagjes onder jullie: geen paniek,
want “Cajun food” hoeft lang niet altijd zo pikant te zijn.
Met
de Mississippidelta in z’n nabijheid, ligt het voor de hand dat vis-, schaal-
en schelpdieren een specialiteit zijn. De moerassige rivierarmen (bayous) en
de kustgebieden aan de Golf van Mexico vormen een ideale supermarkt aan hoofdingrediënten.
De bayous zijn de leveranciers van o.m. de rivierkreeft, alligators, kikkers,
katvis en allerlei lekkere zoetwatervissen. De moerassige kustgebieden zijn
een pitstop voor eenden en andere vogelsoorten die jaarlijks van Canada naar
Zuid-Amerika trekken. Voor sommige eendsoorten is dit ook hun overwinterplaats.
Sommige trekkers en overwinteraars onder hen raken echter niet voorbij de Cajun-douane
en belanden in de stoofpot. De Golf van Mexico serveert de garnalen, krab, zalm,
oesters, zeebaars, meerval en ander smaakvol visgespuis.
Verder
werden o.m. varkens, konijnen, kwartels en kippetjes door de Cajunkoks met plezier
tot keuken-huisdier omgedoopt. Cajuns houden vooral van zoete, sappige groenten
en ook de in Louisiana fel vertegenwoordigde rijst is een vaak gebruikt ingrediënt.
(Rijst is ideaal om de sauzen te absorberen en om de pikante specerijen eetbaar
te maken.)
Verscheidene
Cajunkoks (waaronder Paul Prud’Homme) en restaurants in Louisiana haalden internationale faam met hun
keukenkunstjes. De Cajun-keuken is hoofdzakelijk Frans, maar heeft ook Spaanse,
Afrikaanse en inheems Amerikaanse invloeden. Zo is “Jambalaya” een door de Cajuns
aangepaste versie van de paella, die door de Spanjaarden in de 2de
helft van de 18de eeuw in Louisiana geïntroduceerd werd. Een
andere must voor de maag is “Gumbo”, een populaire stoofpot van zeebanket, vlees,
gevogelte of groenten.
Als je in Louisiana een Cajun-restaurant uitkiest, sla dan 2 vliegen in één klap en kies één van de vele restaurants waar Cajun-bands live optreden. Terwijl je de maag verwent, kan je er tegelijkertijd je hartje ophalen met die heerlijke muziek. Er wordt er ook altijd massaal gedanst, maar eet eerst je mondje leeg! Enkele van die (bekende) restaurants zijn Mulate’s (in Breaux Bridge en New Orleans), Prejean’s en Randol’s (in Lafayette) en McGee’s Landing (in Breaux Bridge)… zie www.prejeans.com en www.randols.com
In
verscheidene restaurants hangt er een bordje “Ici, on parle français” uit, maar
de kans dat je er een heel leuke en smaakvolle avond tegemoet gaat is veel groter
dan dat je er tot een degelijke (voor beide kanten verstaanbare) Franstalige
conversatie komt. Lache pas la patate!
Let
wel! Sommige Cajun-schotels kunnen ook buiten Louisiana geserveerd worden en
kunnen best ook heel smakelijk zijn, maar om de echte Cajun Cuisine te proeven,
moet je wel in Louisiana zijn! Je kan natuurlijk ook eens zelf je Cajunpotje
koken. De recepten kan je op ‘t internet vinden. (zie www.louisianacajun.com
en klik onder Food &
Dining op recipes) De meeste ingrediënten zijn hier wel terug te vinden, maar
je moet wel weten dat bepaalde diersoorten die je hier uit de winkel haalt,
verschillen van de soorten die men uit de wateren van Louisiana haalt. Maar
experimenteer er maar eens lekker op los en weet dat je altijd welkom bent om
ons uit te nodigen om eens te komen meeproeven van het resultaat!